Wednesday, 29 December 2010

ukhuwah fillah,biarlah sampai ke syurga..

jangan  hanya meniti di bibir sahaja
Daripada Abu Said al-Khudri,ia berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:
''Tidaklah perbantahan salah seorang daripada kalian tentang kebenaran yang menjadi haknya di dunia ini lebih keras perbantahannya daripada kaum mukmin kepada Tuhan mereka tentang saudara-saudara mereka yang dimasukkan ke dalam neraka.Mereka mengatakan,'wahai Tuhan kami,saudara-saudara kami dahulu solat bersama kami,puasa bersama kami dan mengerjakan haji bersama kami.Tetapi engkau memasukkan mereka ke dalam neraka'.
''Allah berfirman,'pergilah dan keluarkan sesiapa yang kalian kenal daripada mereka'.
kemudian mereka mendatangi saudaranya dan mengenali wajah-wajah mereka.Diantara mereka,ada yang telah terbakar hingga separuh kedua-dua betisnya dan ada pula yang terbakar hingga kedua-dua lututnya.Mereka pun mengeluarkannya lalu berkata: wahai Tuhan kami,kami telah mengeluarkan siapa yang telah engkau perintahkan kepada kami".
"Allah berfirman:'Keluarkan sesiapa yang dalam hatinya terdapat iman walau seberat satu dinar". Kemudian Allah berfirman lagi:'siapa yang dalam hatinya terdapat iman seberat setengah dinar?. Hingga firmannya:'Siapa yang di dalam hatinya terdapat sebesar zarah (keimanan)''..
                                                                           (riwayat al-Nasa'i dan Ibnu Majah) hadis kudsi

wallahualam,satu gambaran tentang kehidupan yang bakal kita tempuh kelak,hence melalui hadis ini,amat-amat-amatlah penting untuk kita berkawan dengan sahabat yang sentiasa mengigatkan kita pada Allah dan kita juga menjadi sahabat yang mengingatkan sahabat kita pada Allah,barulah persahabatan itu mempunyai nilai sama ada di dunia mahupun akhirat,sesungguhnya untuk berbuat amal kebaikan itu amatlah susah dan sangatlah di benci oleh nafsu,jadi itulah perang yang sebenar,yang besar..point yang kedua pula adalah mengenai keimanan-mentauhidkan Allah,penting kan..apabila berbuat sesuatu buat 100% kerana Allah swt..huhu
peringtan untuk diri sendiri terutamanya dan pada semua supaya kita boleh menjadi ahli keluarga,sahabat,saudara yang boleh menyelamatkan sahabat,ahli keluarga dan orang yang kita kenal di akhirat kelak..ameen,ameen,ameen..
bersama saling berpesan-pesan dalam kehangatan kasih sayang yang hanya keranaNya
 photo credit to:nujum pak google
:) sangat rindu family nak masuk syurga dengan family ameen.

mengemis Ikhlas dari Allah
2051,291210
dalam bilik
jannatul huda
inginkan
al-Mukhlisin

Wednesday, 8 December 2010

Alhamdulillah

dah beberapa hari kita menyambut tahun baru..1432 hijrah datang menjengah kita semua,banyak perkara yang berlau sepanjang akhir tahun 1431 h yang memberi kesan pada hidup aku...di dalam kesibukan aku menghitung hari,menghela nafas sebagai pelajar dan iAllah dai'e,beberapa aktiviti berjaya aku lalui selaku warga selly oak.
antara aktiviti tersebut adalah daurah di cardiff,mukaddimah ISK(usrah gabungan 1) dan ISK (usrah gabungan 2)..semoga aktiviti ini bukanlah sekadar aktiviti yang hanya menjadi rutin,tapi adalah kehidupan yang setiap kali dilalui,penghayatannya berbeza...lain rasanya dengar ISK sebagai seorang yang 0,dan bila mendengar ISK bila dah pernah dengar,btw even dah banyak kali dengar,tapi pasti ada kelainan di setiap apa yang kita dengar supaya ianya boleh menjadi iktibar kepada kita semua.:)
sebut pasal ISK,banyak desas desus yang mula mengatakan ISK semakin tidak relevan,pada aku ISK tu hanyalah alat untuk opening eyes,but itu depends pada masing2 ambil ISK tu sebagai apa..dan betul jugak,kalau kita ada alat,tentu kita perlu update alat kita selaras dengan zaman kan,macam kalau dulu perang pakai senapang n pistol je..tapi sekarang masing2 dah berlumba pakai bom hidrogen,gas saraf,bahan radioaktif ataupun senjata biologi..macam tu la kita perlu mengupdate alat selaras dengan zaman yang semakin mencabar,tapi matlamat nya sama je kan..untuk berperang..sama lah dengan ISK ni perlu di update,untuk menjadi satu benda yang trigger diri melihat dan memahami realiti dan tanggungjawab diri...
Alhamdulillah syukur,segalanya berjalan lancar atas izin Allah,
semoga aktiviti ini memberi kesan pada diri untuk mendekatkan diri pada Allah serta pada sahaba-sahabat lain jugak.lagi satu rasa syukur yang tak terhingga sebab dah dapat cari rumah sewa untuk tahun depan,syukur Allah permudahkan urusan,memberi lintasan hati untuk call landlord tu dan malam tadi kami dah tandatangan kontrak,semoga semuanya berjalan lancar atas izin Allah..dan harap tahun depan bia'h solehah masih menyirami bumi birm di atas keberkatan-keberkatan penduduknya juga...uhu~lagipun sekarang junior2(ada junior mintak panggil sahabat muda..hehe..lawak la..ok2) mencari rumah jugak,hope Allah permudahkan urusan mereka n mudahkan mendapat rumah yang dekat2 supaya memudahkan urusan tahun depan...tak boleh nak predict tahun depan camna,but apa2pun Allah maha mengetahui kan..
2 mingu terakhir ni memang penuh dengan cabaran,ada test...lab dah double..pastu lab report pun macam tahu tak tahu je nak buat..but ya Allah,janganlah kesibukan yang melanda ini membuatkan hati aku lalai dari mengingatiMU dan janganlah hatiku hilang arah tuju keihkhlasan bila diminta melakukan tugas keranaMU,sepatutnya saya pakukan pada diri yang KERANA ALLAH ITU ADA AKU MASIH DISINI,bernafas..so kenapa tak boleh give even aku dah take berbillion kali(infinity la terus)..uhu...
takdir Allah menentukan
bumi selly oak menjadi saksi
perjalanan hidupku
selama beberapa ketika
selama aku bergelar pengembara
yang mencari jalan dekat denganNya
terima kasih Allah
Allah adalah sebaik-baik penentu
aku hanya merancang
alhamdulillah

Friday, 3 December 2010

berjiwa besar

baru2 ni like status sorang akhawat ni...
status dia berbunyi
"berjiwa besar....hurmmmm"..
mengingatkan aku pada seseorang...
iaitu mak aku
bila aku down....

cerita kat mak ..
mak aku akan bagi semangat..dengan kata
"biar apa pun yang terjadi,kita mesti berjiwa besar,didik hati kita"
aku faham apa yang mak aku maksudkan apa itu berjiwa besar
tapi,bila orang tanya,berjiwa besar tu apa
aku terdiam......
mungkin lisan tak dapat bagi jawapan
hanya hati yang mampu merasa
aduuh...
rindu sangat kat family

Sunday, 28 November 2010

when they ask questions....

aku yang tengah minum teh pun tersedak...
ok,soalan yang extreme unk dijawab.
ye la..pada aku benda tu mengenai perpecahan
n kalau salah jawab
boleh jadi fitnah..even matlamat sama.
aku pun senyum je
bila dengar banyak khabar angin rupenye
pasal benda ni.
meke memang advance,kalah aku
ramai orang yang pilih unk senyap je
but,pada aku..dah apa yang diorang tau lagi banyak yang pelik dari yang betul
baik clearkan...aku pun baru je tahu,
hope Allah permudahkan
untuk kita  memahami
di sebalik perbezaan,kita tetap ada persamaan
semoga bersama-sama dalam satu rombongan ke syurga kelak
kena banyak berlapang dada
kat jalan ni
kita nak bina karektor,bukan reputasi.
kena jadi pasir yang berkualiti untuk bergabung jadi batu bata
supaya bahan cukup kualiti
n kalau guna untuk  bina bangunan
tak retak nanti
:)

Friday, 26 November 2010

kapal,atas..bawah..

"perumpamaan orang-orang yang menjaga hukum-hukum Allah dan yang melanggarnya adalah ibarat orang yang naik kapal.Ada yang di atas dan ada yang di bawah.Jika orang yang di bawah melubangi kapal,tentulah air juga akan menenggelamkan orang-orang di atas.seandainya mereka tidak dicegah,tentulah mereka semua akan tenggelam,dan jika dicegah maka mereka akan selamat semuanya."
(HR.Bukhari dan Tirmidzi)
ada sebuah kapal,yang bertingkat-tingkat..sumber air untuk kapal ini terdapat di tingkat atas kapal,jadi,orang-orang di tingkat bawah perlu berulang-alik ke atas untuk mendapatkan sumber air.Keadaan ini berlarutan hingga beberapa ketika yang lama..orang-orang yang tinggal di tingkat bawah kapal mula merasa letih kerana perlu berulang-alik ke atas untuk mengambil air,lalu salah seorang dari mereka mencadangkan agar membuat lubang di tingkat bawah agar mereka lebih mudah untuk mendapatkan sumber air,tiada seorang pun dari tingkat ats atau dari mana tingkat yang tampil untuk membangkang kegiatan tersebut,jadinya apabila dilubangkan,mereka yang tidak bersalah turut tenggelam juga,analogi ni membawa maksud kita tidak boleh baik sorang-sorang ataupun hanya dengan kelompok yang baik-baik dan mengendahkan kelompokyang melakukan kemungkaran kerana bala bencana dari Allah itu datangnya menimpa pada seluruh umat manusia seandainya Allah murka..huhu..
sedikit peringatan untuk diri sendiri di pagi Jumaat ini agar menjadi kekuatan untuk memperbaiki diri sambil mengajak orang lain,iAllah:)

credited to google image
birmingham
-5C
0739
jannatulhuda

Monday, 22 November 2010

prosess yang berterusan

belajar..hatta kite dah masuk kat liang lahad pun di ajar lagi kan..keluar je dari rahim ibu pun,kita dah  belajar..ada yang kita belajar dengan pertolongan Allah,cth:waktu mula2 nak menyusu,waktu nak bertatih,berjalan..bukan tak pernah jatuh kan waktu belajar berjalan tu..huhu..n ada jugak yang kita belajar directly dari guru,naqibah n indirectly dari apa yang berlaku di sekeliling kita..kalau kita guru/daie sekalipun,anak murid/mad'u tu jugak yang akan ajar kita juga,in terms of life...dan kita perlukan stamina untuk semua tu..
alhamdulillah,weekend yang lepas,aku pergi Cardiff bersama-sama sahabat dan juga junior2 ku..banyaknya yang aku belajar..dari junior,sahabat,senior,dari environment,dari talk2 yang di sampaikan tu jugak..sampai aku rasa..oh..sikitnyeeeeeeeeee yang aku tahu.¬_¬...banyaknya yang kena tingkatkan/perbaiki dalam diri aku...
cakap mengenai diri....apa yang ada dalam diri adalah iman..kadang2 iman tu turun,kadang2 naik...ada jugak bila rasa down..iman kita pun rasa exhausted..hu~~rupa2nya..iman ni macam tubuh badan kita jugak,,perlukan stamina..stamina iman! n perlulah di bina..kalau dalam ni rasa berenergy,apatah lagi yang luaran kan..jadinya banyak yang perlu kita lakukan untuk stamina iman ni..antaranya berbuat sesuatu dengan sebenar2nya,cth:kalau baca Quran,baca dengan maknanya dan hayati apa yang Allah katakan pada kita,walaupun baca satu ayat je..bacaan begitu lebih berkesan daripada baca satu muka yang kita hanya baca macam baca katalog,iAllah,pahala tu akan dapat..tapi keberkesanan pada jiwa...macamana kan?kalau tidur pun..kena tidur yang sebenar2nya..makan n semuanya agar apa yang kita lakukan tu ibadah dan terkesan pada jasad dan roh kita...tapi tu la kan,macamana nak rasa yang iman tu ada?
jadi..aku pun nak share satu hadis mengenai kelazatan iman..
sabda nabi :ada 3 perkara(syarat) untuk mendapatkan kelazatan iman iaitu mencintai Allah dan Rasulnya lebih daripada mencintai orang lain,mencintai seseorang kerana Allah,dan benci kembali kepada kufur serupa dengan bencinya jika dia dicampakkan ke dalam api neraka yang menyala.(riwayatBukhari dan Muslim)
jadi..untuk rasa kelazatan ni..takkanla nak terus terjah je kan,jadi..kena la bina stamina dulu bagi kuat,macam nak bina menara,foundation/base/ceracak  tu kena la mantap..kalau tak mantap.dah bina tinggi2..bolej je retak dan roboh..camne tu? ....masyaAllah,rasa kerdilnya diri ni untuk membina stamina iman...tapi,memang takde tapi....kena bina jugak supaya diri ini kuat!dan dapat bersaing dalam merebut pengakhiran yang terbaik dalam perjalanan yang panjang menuju pada Allah swt.penciptaku¬_¬
photo by deviant art
ada dengar
mengenai hadis ke19..
secarik menganei hadis tersebut
berbunyi:
pena-pena telah diangkat dan lembaran-lembaran telah mengering tintanya
(hr;Tirmizi)
takdir dah ditentukan kan..
takkan la nak usaha lagi,dah Allah tentukan..huhu
tapi..pada aku
usaha tu tetap ada
sebab
aku tak tahu apa takdirku
wallahualam
berusaha untuk dapatkan yang terbaik untuk kembali semula
ke kampung halaman.
syukur pada Allah,semoga Allah jadikan aku lebih bersyukur..
12:16
221110
birmingham uk
petang ni lab..hehe..

Friday, 19 November 2010

hari ni,
dapat satu pengajaran..tak kisah la siapa yang bagi..
janji,jangan kita tutup hati kita rapat2..
buka hati kita untuk terima walau apa pun..
bersyukur..sebab hati masih sensitive...
iAllah,akan perbaiki diri...:)
pelajaran tentang kehidupan,ada di sekeliling kita
terserahlah..mahu menerima atau tidak.
Alhamdulillah~~~

Tuesday, 16 November 2010

cinta Allah

salam wrm..
petang raya ni,or hari raya ni,seharian aku takde kelas n takde apa2 aktiviti sangat,jadi aku isi masa tersebut dengan membaca senaskhah buku fikrah yang bertajuk Isti'ab..rasa nak share satu hadis yang aku baca..masyaAllah...
"orang yang paling dicintai Allah adalah orang yang paling bermanfaat bagi manusia.Amalan yang paling dicintai Allah adalah kebahagiaan yang kamu masukkan ke dalam diri seorang muslim,membebaskannya dari suatu kesusahan atau melunasi hutangnya,atau membebaskanny adaripada kelaparan.Sungguh,seseorang berjalan bersama saudaranya dalam satu keperluan lebih aku sukai ketimbang 'iktikaf di masjid ini selama sebulan.Siapa yang menahan kemarahannya sedangkan kalau mau ia bisa melampiaskannya,maka Allah akan memenuhi hatinya dengan keridaan pada hari kiamat.Siapa yang berjalan bersama saudaranya untuk satu keperluan hingga menunaikannya maka allah akan meneguhkan kedua kakinya pada hari semua kaki tergelincir" (HR.Al-Asbahani)

hadis yang sangat padat..hadis ni aku baca di bawah tajuk kecil isti'ab eksternal yang dipecahkan pada skop yang lebih kecil iaitu ciri2 daie untuk menarik manusia mendekati Allah..iaitu membantu orang lain dan melayani keperluan mereka.banyak point penting,semoga kita bersama-sama melakukannya hanya kerana keredhaanNya.

dalam bilik
10 zulhijjah 1431
birmingham,uk

al muslim akhul muslim...

kisah nabi Ibrahim dan anaknya,nabi Ismail

assalamualaikum wrm...
Alhamdulillah,ni ada lah kali ke2 aku menyambut hari raya Aidiladha di perantauan.:)
rasanya?10 Zulhijjah....berbeza...memang berbeza,sungguh bulan Zulhijjah banyak mencatat peristiwa agung antaranya kisah nabi Ibrahim mengorbankan anaknya nabi Ismail dan juga merupakan bulan bagi umat Islam menunaikan ibadah haji...semoga semakin aku dewasa,semakin kehidupanku lebih bermakna.erm...hari raya haji ni,mmg teringat satu kisah yang di abdikan dalam Quran..iaitu kisah nabi Ibrahim dan nabi Ismail..pada aku,asas pada kisah yang sangat hebat ni adalah di mana cinta kepada Allah mengatasi cinta pada makhluk,sanak saudara,dan segala apa yang ada di dunia yang sementara.
kisah ini telah Allah ceritakan pada kita di dalam surah As-Saffat dari ayat102-110.


Maka ketika anaknya itu sampai (ke peringkat umur yang membolehkan dia) berusaha bersama-sama dengannya, Nabi Ibrahim berkata: Wahai anak kesayanganku! Sesungguhnya aku melihat dalam mimpi bahawa aku akan menyembelihmu; maka fikirkanlah apa pendapatmu?. Anaknya menjawab: Wahai ayah, jalankanlah apa yang diperintahkan kepadamu; Insya Allah, ayah akan mendapati daku dari orang-orang yang sabar. (102) Setelah keduanya berserah bulat-bulat (menjunjung perintah Allah itu) dan Nabi Ibrahim merebahkan anaknya dengan meletakkan iringan mukanya di atas tompok tanah, (Kami sifatkan Ibrahim dengan kesungguhan azamnya itu telah menjalankan perintah Kami). (103) Serta Kami menyerunya: Wahai Ibrahim! (104) Engkau telah menyempurnakan maksud mimpi yang engkau lihat itu. Demikianlah sebenarnya Kami membalas orang-orang yang berusaha mengerjakan kebaikan. (105) Sesungguhnya perintah ini adalah satu ujian yang nyata. (106) Dan Kami tebus anaknya itu dengan seekor binatang sembelihan yang besar. (107) Dan Kami kekalkan baginya (nama yang harum) dalam kalangan orang-orang yang datang kemudian. (108) Salam sejahtera kepada Nabi Ibrahim!. (109) Demikianlah Kami membalas orang-orang yang berusaha mengerjakan kebaikan. (110)(as-Saffat:102-110)


dalam kisah ni,terlalu banyak nnilai2 murni yang sangat memberi kesan kepada jiwa aku sendiri,antaranya apabila nabi Ibrahim menyuarakan apa yang telah baginda mimpi dan mimpi itu datang dari allah swt,maka Nabi Ismail juga sanggup bersama ayahnya untuk melaksanakan perintah Allah yang menguji kesabaran dan juga kekuatan hati..betapa kuatnya rasa Cinta pada Allah melebihi cinta pada darah daging sendiri andai semuanya kerana Allah swt.sedikit perkongsian sempena hari raya Qurban yang memang penuh pengorbanan ini,semoga kita menjadikan raya itu satu ibadat dan bukan keranan adat,maka di mana pun kita berada,sejauh mana pun dari negara asal kita..jalankanlah dengan berlapang dada kerana semua itu takdirNya.




jauh di bumi inggeris,
10 Zulhijjah 1431
jannatulhuda10'

Monday, 15 November 2010

serendah-rendah ukhuwah adalah berlapang dada.
dan...yang tertinggi adalah itsar
jazakillah khair

Wednesday, 10 November 2010

reactive

erm..aku jadi reactive
bila tengok ada dua blog yang mempunya post yang berkaitan dengan manja2 ni
n memang ada quote
dakwah bukan untuk orang manja
uhu...manja macamana plak tu?
aku pun pikir
dapatla jawapan yang memang aku rasa.....
pada aku relevenla
org lain
tak tahu plak kan
ok..pada aku manja tu subjektif.
boleh nak manja.
tapi jangan kerja dakwah tu semakin lambat,padahal dunia mahukannya cepat.
di paras yang sangat kronik.
boleh nak manja
tapi jangan sampai tak boleh tengok orang lain dgn org tu.
boleh nak manja
asal boleh kawal perasaan
boleh nak manja
bila boleh terima teguran dengan berlapang dada.
kerana dakwah kita dakwah kasih sayang.
sebagaimana sayangnya Rasulullah saw pada sahabatnya
Abu Bakar as Siddiq.
sebagaimana ikatan ukhuwah antara para sahabat
yang tidak dibuat-buat kasih sayangnya
dan kasih sayang itu kerana Allah
tiada siapa pun yang dapat  kecuali manusia-manusia yang Allah mahukan
kerana kuasa ukhuwah itu
boleh menggentarkan musuh...
mencampakkan rasa takut pada musuh
sampaikah pada tahap tu?
kalau berlapang dada pun sangat sakit untuk di praktiskan?
bagaimana dengan itsar?
ok..pesana unk diri sendiri
yang kadang2 lemah jugak
belum buat,dah rasa tak boleh.
erghhh....kena yakin,Allah tak pernah tinggalkan hambaNya
padahal manusia itu sendiri yang alpa.
dakwah bukan untuk menyeragamkan manusia
tetapi untuk membina manusia
yang boleh berkerjasama
dalam menjunjung amanatNya
dalam redhaNya
photo credit to deviant art 

Monday, 8 November 2010

hujan

hari ni hujan lebat
pergh...
banyak sangat la bnda jadi pagi ni
hurm..kena kuat...
rain of feeling-deviant art

Sunday, 7 November 2010

¬_¬

salam
buku yg sedang dibaca sekarang adalah buku yang bertajuk Isti'ab karya Fathi Yakan..
tersentuh dengan huraian beliau mengenai kesabaran yang perlu dimiliki oleh seorang da'i
"Da'i yang benar adalah da'i yang hidup untuk orang lain dan bukannya untuk dirinya sendiriberusaha membahagiakan orang lain meskipun mengorbankan kebahagiaan peribadi.Semua itu dilakukan dengan sebuah keyakinan bahawa apa yang dilakukan akan berbuah keimanan di hatinya,dan ia juga yakin bahawa apa yang dilakukan adalah tabungan kebaikan disisi Allah swt pada hari hisab".

tapi..klu tgk balik,ini adalah untuk kebaikan pada hari hisab kan?hence memang ada point selfish di sini...huhu..maknanya kat dunia itulah bukan untuk dirinya,tapi  kat akhirat,apa yang dilakukan di dunia walaupun bukan unk dirinya akan menjadi saham.sesungguhnya kehidupan akhirat itu lebih baik kan..hu...
tu la..aku pun sekarang tgah fikir unk jaulah peribadi aku,sama ada nak g waktu spring or winter ni...hope Allah permudahkan.
sedikit perkongsian unk diri sendiri menginsafi...akan berusaha bangkit walau jatuh beribu kali.

Saturday, 6 November 2010

mengingati Allah pada setiap langkah.

Isnin..011110..aku bawakan satu cerita..
seorang chemist..sangat nervous unk masuk lab,membuat eksperimen unk kali ke 4.
Agak gementar kerana beberapa eksperimen dia sebelum ni tidak mendapat result yang memberangsangkan,tak dapat product..betapa dia takut andainya kali ini dia ditakdirkan tidak mendapat result yang memberangsangkan,muhasabah diri,menyuntik semangat yang baru...lalu,setiap langkah yang diambil dimulakan dengan nama Allah,sentiasa mengingatiNya di setiap detik,dia mula sedar..persediaan yang cukup masih tidak mencukupi kerana probability eksperimen hanyalah..0.5 lulus,0.5 gagal dengan izin Allah. walaupun setiap procedure telah dibuat dengan baik.Alhamdulillah,eksperimen dia pada hari tu dapat product dan dari analisis IR dan GC,product dia ok tanpa unreactive styrene.
Dia mula berfikir,apakah pantas dia mendapat product ini tanpa izin Allah?Allah menguji dengan beberapa eksperimen yang tidak menjadi..apakah kerana dia hanya fokus unk mendapatkan result& product yang baik hingga melupakan pada Maha Besar yang menentukan kebarangkalian pada eksperimen yang lepas..duduk sebentar,menghela nafas...Allah sayangkan dia,mahu dia dekat denganNya,di uji untuk selalu mengingatiNya,Allah sgt sweet.Terima kasih kerana beri dia peluang untuk betulkan niat,meletakkan 100% harapan pada Maha Besar....
pic from google.

perlu lebih produktif

aku selalu tak yakin pada benda yang aku nak buat
boleh jadi ke tak ni?
kadang2 aku takut sebelum buat...apa sebenarnya yang aku takutkan?kegagalan?
mungkin jugak la,tapi if dah cuba lebih baik dari tak cuba langsung kan?
rasa inferior dengan orang yang outspoken?
erm..tu memang r,n aku memang tak suka.
camne nak overcome eh tanpa libatkan konflik?
aku rasa aku kena lebih advance.
produktif dengan diri sendiri..dan percaya,kejayaan dan kegagalan tu Allah bagi.
Allah tengok pada usaha kita.....
ye la...bajet la..heh..padahal penah buat status kat fb...
walaupun dah fail untuk kali ke 1000,jgan takut untuk mncuba lagi,kmungkinan kali 1001 itu anda akn berjaya dengan izinNya.
sepatutnya aku tambah lagi...dengan menyuntik usaha yang lebih dari sebelumnya....


urgh..kenapa eh..ok2..kena siapkan pro forma.
pagi-07:44
perlu lebih produktif
bukan unk siapa2
tapi kerana Allah.
daie kena produktif kan?
ergh..kill me softly (above statement)
tapi,memang itu perlu.
so,no more surplus time.
=_=

Monday, 1 November 2010

mainan hati....

Daripada Amirul Mukminin Abu Hafsin ‘Umar ibn al-Katthab r.a. beliau berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda:
“Bahawa sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat, dan bahawa sesungguhnya bagi setiap orang apa yang dia niatkan. Barangsiapa yang hijrahnya menuju kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya kepada Allah dan RasulNya. Barangsiapa yang hijrahnya kerana dunia yang dia mahu mencari habuannya, atau kerana seorang perempuan yang dia mahu kahwininya, maka hijrahnya ke arah perkara yang ditujuinya itu.
 niat paling penting,supaya apa yang kita buat tidak hangus.
menjadi abu
lepas tu ditiup angin,terbang begitu je
tapi,kita rasa dah buat yang terbaik,pengorbanan paling hebat
hanya di zahir mata manusia
hati???masih bermain-main semata2 keredhaan manusia
biar jatuh seribu kali
asal boleh bangkit tegap berdiri.
demi mencari keredhaan Ilahi
mainan hati,hanya diri dengan Allah menjadi saksi.
“Katakanlah, mahukah Kami beritahukan kepadamu mengenai orang yang paling merugi perbuatannya? Iaitu orang yang sia-sia perbuatannya dalam kehidupan dunia ini, sedangkan mereka menyangka bahawa mereka berbuat sebaik-baiknya.” (Surah al-Kahfi ayat 103-104).
tidak mahu menjadi hamba Allah yang rugi,
ya Allah,kurniakanlah aku hati yang sentiasa mengingatiMu
berbuat sesuatu keranaMu
berlapang dada keranaMu
aku ingin tunaikan ikrarku..
Katakanlah: sesungguhnya sembahyangku, ibadatku, hidupku dan matiku hanyalah untuk Allah,tuhan seluruh alam (6:162)

yang takut akan diri sendiri
tak nak jadi orang yang rugi
hanya Allah yang ku harapkan 
agar mentsabatkan hati ini
hanya keranaNya
tiada yang lain.

07:05
cahaya petunjuk itu harta paling bernilai
birmingham,uk
http://laskarmentari.wordpress.com
photo credit to deviant art

Sunday, 31 October 2010

hidayah itu

percuma bagi siapa yang Allah mahukan,tapi pengorbanan tetap perlu dilakukan,melepaskan karat jahiliah dalam diri yang sudah melekat bagaikan karat pada besi..tetapi sakitnya bagaikan mengeluarkan kaca dalam daging yang telah menusuk daging kita setelah sekian lamanya,tapi indah dan lega kan bila dapat keluarkan kaca tu..dah tak bernanah,dan dengan izinNya akan sembuh.macamtu lah kesediaan hati kita untuk berubah,Hidayah Allah itu memang urusan Allah,tapi kesediaan diri kita untuk mencari dan bersedia untuk menerimanya.aku pernah terdengar seorang kakak berbicara mengenai Hidayah Allah,bunyinya macam ni...
hidayah Allah tu umpama hujan,turun di setiap pelusuk bumi,hanya kesediaan kita untuk menyediakan wadah menadah hujan tersebut menjadi pengukur kita sama ada kita mahukan air hujan tu sebagai bekalan kita ataupun kita membiarkan air hujan tu turun,menyerap kedalam tanah dan kering...dan wadah itu umpama hati kita..
apa yang membuatkan aku ingin menyentuh mengenai Hidayah ini adalah apabila aku membaca blog seseorang mengenai rasa hatinya apabila anak2 usrah beliau berbicara mengenai perkara hiburan di hadapan beliau..aku sangat tersentuh dengan situasi yang berlaku,keadaan ini menunjukkan betapa jahiliyah itu sentiasa bertiup kencang,tetapi kebaikan itu juga sentiasa turun membasahi bumi...kadangkala manusia tahu,itu adalah kebaikan dan kebaikan itu sentiasa datang tanpa henti,tetapi apakah hatinya sudah bersedia untuk meninggalkan segala jahiliyah yang delicious tu?perkara inilah yang membuatkan aku berfikir panjang dan membuatkan aku rasa sangat kagum dengan kekuasaan Allah...aku juga teringat satu kisah di mana betapa sedihnya Rasulullah s.a.w apabila bapa saudaranya yang banyak memberi sokongan pada dakwah beliau meninggal dunia tanpa mengucapkan kalimah syahadah...perkara ini adalah sunatullah,sentiasa berulang-ulang dan berlaku agar kita menjadi manusia yang mahu berfikir...
Sesungguhnya engkau (wahai Muhammad) tidak berkuasa memberi hidayah petunjuk kepada sesiapa yang engkau kasihi (supaya ia menerima Islam), tetapi Allah jualah yang berkuasa memberi hidayah petunjuk kepada sesiapa yang dikehendakiNya (menurut undang-undang peraturanNya); dan Dia lah jua yang lebih mengetahui akan orang-orang yang (ada persediaan untuk) mendapat hidayah petunjuk (kepada memeluk Islam)(Al-Qasas:56)


berusahalah untuk mendapatkan hidayah Allah disamping menyeru manusia kepadaNya hingga....
kita mati,orang yang diseru itu mati dan matahari terbit dari barat..
wallahualam...segala yang baik itu datang dari Allah,dan yang lemah itu datang dari diri sendiri yang memang kecil,lemah dan hanya mampu berserah kepadaNya.


yang buta itu bukan mata zahir,tapi mata batin..
cahaya itu bukan cahaya zahir
tetapi cahaya yang berada di dalam hati
menerangi hati dikala suasana gelap gelita
melawan arus dunia
yang sangat bijak menghias rupa
tapi semua itu hanyalah fatamorgana.
pic from google:deviantart

Friday, 29 October 2010

kekasih gelap

sebab seseorang.
dan kerana Allah
diamkan saja
jangan biar ia jadi luka
nanti kamu menderita
ok,nak buat kerja dah.
tata.
:)

total lunar eclipse

Wednesday, 27 October 2010

perempuan berkalung sorban

mungkin agak tak updated
bila aku cakap pasal cerita ni
tapi cerita ni aku tengok tahun lepas
mula2 tengok emo gak
melihat kejumudan yang berlaku
but,tak boleh tengok cerita ni sekerat jalan je
kena habiskan
even ada beberapa scene yang agak tak sesuai
tapi cerita ni realiti
pada aku la
di sesetengah tempat..
try la tengok
cerita ni berunsur provokasi jugak
terutamanya pada insan bergelar wanita.
pengorbanan
aku mendung tengok cerita  ni
but each action has reason.


Tuesday, 26 October 2010

Andai hati mampu berkata-kata

namun masih juga tidak terungkap
masih menahan tangis
umpama awan mendung  berat ,sarat membawa air
umpama matahari di balik awan
pucat tanpa cahaya

dan daun-daun pun berguguran
bagaikan harapan yang gugur
satu demi satu
tetapi.........
sedarlah.....

wahai diri
bersyukurlah
hari ini kamu masih boleh hidup seperti biasa
kamu masih boleh ketawa,menangis
melakukan semua pergerakan fizikal
walaupun hati kamu sarat menahan rindu
kamu perlu tahu
bahawa 
Allah lebih dekat dengan kamu
semoga apa yang kamu rindu itu keranaNya
dan semoga kita bertemu di syurga

Monday, 25 October 2010

gunung...

Alhamdulillah,aku masih hidup hari ini dengan harapan mengubat apa-apa kekurangan yang lepas,Allah masih beri aku peluang,syukur...dan 2,3 minggu ni adalah minggu yang agak mencabar..dari segi rohani dan jasmani,tapi harapan kita semua di hari yang mendatang ni semakin kita siapkan diri untuk berhadapan dengan cabaran yang mendatang.
Sepotong ayat ingin dijadikan sebagai penguat diri,sebak aku mendengar ayat ni waktu solat subuh berjemaah bersama-sama ahli rumahku,aku bukanlah seorang yang dapat memahami bahasa arab satu persatu,tetapi perkataan jabal=gunung telah membuatkan aku sebak..masyaAllah,
Sekiranya Kami turunkan Al-Quran ini ke atas sebuah gunung, nescaya engkau melihat gunung itu khusyuk serta pecah belah kerana takut kepada Allah. Dan (ingatlah), misal-misal perbandingan ini Kami kemukakan kepada umat manusia, supaya mereka memikirkannya.(59:21)


betapa Allah membuat perbandingan dengan gunung,aku pun terbayang,alangkah hebatnya gunung,pasak bumi..tetapi boleh pecah belah kerana al-Quran dan takutkan Allah,apatah lagi kita manusia yang memang lemah,tetapi sanggup menerima al-Quran ini...
melalui ayat ni jugak,aku related kan dengan ayat yang pernah ditadabbur ketika usrah dahulu,iaitu ayat dari surah Muzammil..yang maknanya:


"atau lebih dari (seperdua)itu,dan bacalah al-Quran dengan perlahan-lahan.Sesungguhnya kami menurunkan perkataan yang berat kepadamu"(73:4-5)


sesungguhnya kalam Allah itu memang berat untuk di pikul oleh semua ciptaanNya termasuklah kita ini,iaitu manusia..bacalah dengan perlahan-lahan bermaksud,selain dengan suara yang perlahan,boleh juga kita ertikan dengan baca dengan penuh penghayatan dan mengambil kira setiap makna yang tersurat dan tersirat,,,,tambahan pula semakin lama kita berada di dunia ini,semakin kita perlu berhadapan dengan pelbagai dugaan dan rintangan,inilah pilihan kita yang telah kita janji pada Allah..andai aku ingin berhenti separuh jalan dalam memahami kalam Allah disamping mengajak manusia yang lainnya kejalan yang panjang ini,itu bukanlah pilihan yang terbaik kerana kita sebenarnya tiada pilihan melainkan deen ini iaitu Islam....dan tiada alasan untuk semua itu kerana ianya adalah amanah yang akan dipersoalkan..kuatkan dirimu dengan manual yang ada di depan mata wahai diri...ameen..


"Dan tiada alasan bagiku untuk tidak menyembah Allah yang telah menciptakanku dan hanya kepadaNyalah kamu akan dikembalikan"(36:22)


moon from my window...

Friday, 22 October 2010

kisah cawan dan kopi.

Alhamdulillah,Alhamdulillah..syukur sebab masih diberi nikmat hidup hingga ke hari ini,esok belum pasti.
huhu..baru je kejap tadi aku ada tengok satu video yang aku rasa sangat menarik untuk aku jadikan renungan..
ceritanya camni...
ada la sekumpulan orang dewasa ni yang semuanya sudah berjaya,pada satu hari ni,meke plan nak lawat uni meke disamping melawat seorang prof yang merupakan lecturer mereka,masa bertemu dengan prof mereka,mereka mula bersembang dengan ramahnya,kemudian persembangan mereka ni berlarutan hinggalah masing-masing meluahkan rasa ketidak puas hatian,stress dengan kerjaya dan hidup mereka sekarang
..tiba-tiba proff meke pun bangkit dan pergi ke dapur,kemudian datang semula dengan membawa kopi dan beberapa biji cawan,pelbagai jenis cawan yang ada,ada yang dibuat dari kaca,kristal,plastik pastu corak pulak ada yang kosong,berbunga-bunga,dari segi harga ada yang mahal dan murah..kemudian proff tu pun kata,"help yourself,:)",kemudian mereka pun memilih cawan yang telah disediakan dan menuang kopi di dalamnya,bila dah masing-masing pegang cawan dan kopi,proff mereka pun berkata "lihatlah,kamu semua memilih cawan yang mahal dan bercorak,yang tinggal sekarang hanyalah cawan yang plastik,kosong dan murah,kemudian kamu semua pasti akan melihat sesama sendiri untuk membandingkan,siapakah yang menggunakan cawan yang paling grand..lalu proff tersebut menyambung lagi.."cawan yang pelbagai darjat dan status ini diibaratkan seperti wang,status hidup,kerjaya dan pelbagai material manakala kopi adalah hidup kita,kita bekerja keras untuk  mendapatkan yang terbaik dari segi appearance luaran,siapa yang dapat cawan paling cantik,paling mahal,paling best akan dipandang,tapi purpose kita mendapatkan cawan tu adalah untuk minum kopi sahaja sebenarnya tidak kisahla apa jenis cawan pun yang kamu guna,murah atau mahal kamu tetap boleh minum,tapi manusia cenderung untuk memilih cawan yang mahal dan menarik sehingga melupakan apakah tujuan asalnya mencari cawan",setelah penat proff tersebut membebel,mereka diam dan kelihatan masing-masing berfikir apa yang tersirat di sebalik peristiwa yang berlaku tadi...inilah sifat kita semua,memandang pada appearance luaran iaitu manakah cawan yang paling grand,hingga lupa apa yang kita mahukan sepatutnya adalah rasa kopi yang terbaik,cawan umpama dunia,manakala kopi itu umpama hidup kita..huhu..
aku pun agak terkesan tengok video tu,memang ada benarnya,tak salah kita berusaha,memang Allah galakkan kita berusaha untuk capai sesuatu,tapi benda tu akan jadi tak muntij bila kita berusaha hanya untuk mendapatkan segala appearance dunia yang bagaikan fatamorgana ini,tapi kita lupa untuk berusaha mendapatkan hidup kita yang merupakan aset kita di akhirat kelak.¬_¬


Sesiapa yang keadaan usahanya semata-mata berkehendakkan kehidupan dunia dan perhiasannya (dengan tidak disaksikan sama oleh Al-Quran tentang sah batalnya), maka Kami akan sempurnakan hasil usaha mereka di dunia, dan mereka tidak dikurangkan sedikitpun padanya. (15)
Merekalah orang-orang yang tidak ada baginya pada hari akhirat kelak selain daripada azab neraka, dan pada hari itu gugurlah apa yang mereka lakukan di dunia, dan batallah apa yang mereka telah kerjakan. (16)(surah Hud:15-16)


Thursday, 21 October 2010

semua bukan milikku

apa yang aku ada kini sangat banyak
apa yang aku syukuri sangat sikit
aku sayang pada nikmat yang banyak
tapi sukarnya untuk ku ucapkan syukur pada pemberi nikmat yang banyak itu
akhirnya
yang Maha Pengasih itu
memberikan aku..satu pengalaman yang hebat
nikmat yang ada
boleh hilang bila-bila masa
aku berkata :ia milikku...itu hanya omongan orang yang lemah seperti aku
tapi Allah maha Esa..
sudah tertulis,walaupun ia ada dalam genggaman ku
ia bukan milikku
Allah maha Esa
memberikan pengajaran yang sangat berharga...
ingin menjadi hamba Yang Maha Pengasih...
layakkah aku.¬_¬.
Apa yang di sisimu akan lenyap, dan apa yang ada di sisi Allah adalah kekal. Dan sesungguhnya Kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang sabar dengan pahala yang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan.(QS. 16:96)
uhibbuki fillah pada seseorang yang share ayat ni dengan saya pada suatu masa..
seindah tulip di musim bunga...
seindah itulah hati ini berbunga ceria
andainya.....


Tuesday, 19 October 2010

bunga itu

menjadi saksi tragedi 17 Oktober..
semakin hari semakin layu
menandakan tragedi itu telah berlalu
dan bila bunga berguguran~~
¬_¬
mampukah bisa rindu menjadi madu...
oh..terlebih sudah.

tanggung dan jawab..

atau tangungjawab, 2 perkataan yang  berbeza apabila digabungkan menjadi satu,akan dapatlah satu perkataan yang ringan disebut lisan,tetapi berat untuk dipraktikkan.
tanggal 17 oktober menjadi saksi....
rasa kecintaan itu datang dan pergi..
andai ditakdirkan sejak azali,harta itu bukan milik aku
ia akan pergi,tanpa di pinta dan di paksa.
ingin lari diri
dari sesuatu yang sangat kecil nilainya
maka,Allah yang maha Besar temukan dengan yang besar nilainya
nilai yang mungkin menguji setiap manusia
setakat mana kepercayaannya pada sesuatu nilai
yang akan hilang dalam sekelip mata.
andai Allah mahu
boleh saja ditariknya semua yang aku ada..
maka,inilah tanggungjawab yang patut ku hadapi..
harta itu bukan milik aku
tapi milik Allah yang maha Esa
dapat ku bayangkan bagaimana perasaan Abu Bakar r.a
menyumbang semua hartanya ketika perang Tabuk
kerana dia percaya
dia sebenarnya tidak punya apa-apa
hanya Allah dan Rasul sahaja.
syurga dijanjikan disana
jauh dari jangkauan mata.
hehe..sempat jugak berpuisi,biarlah..asal ada rhyme sudah..rhyme yang aku je kot yang tau...petang tu je,balik2 baca entry dari Langit Ilahi pasal sedih...bagi semangat jugakla sebab kata orang mukmin takkan bersedih lama,iAllah..:)

Sunday, 17 October 2010

dan tentang seseorang

tak semestinya kita dapat dekati dia
mungkin hanya boleh tengok dari jauh
dia bersama-sama kawannya yang lain
mungkin juga kedatanganku untuk mendekati dia
tidak dialu-alukan....
aku bukan siapa-siapa
hanya melihat dari jauh....
bersama kasih sayang
dariNya segala itu datang
dan pulang...
biarlah doa dan rahmat Allah bersama dia.
itu lebih baik dari ku mendekati dia..
jauh.....

melihat langit,seolah-olah resah yang ada dibawa oleh awan yang berarak..
bebaskan diri dari belunggu di sini
melihat jauh tepat kehidupan di 'sana'
credit to deviant art gallery

Saturday, 16 October 2010

sudah 11 tahun

16.10.2010
genap 11 tahun abang aku meninggalkan dunia.
dia datang dulu,dan pergi dulu...beza umur kami 10 tahun,dia meninggalkan aku ketika aku berumur 9 tahun.
aku tidak mungkin akan berfikir,bagaimanalah keadaannya jika dia masih ada
aku percaya,ketentuan Allah adalah yang terbaik untuknya.
Allah lebih menyayanginya
meninggalkan dunia yang penuh tipu daya..
hanya yang hidup lebih lama tahu betapa hebatnya cabaran disini
umur aku pun dah 20..lebih lama hidup dari dia
umur itulah satu amanah..
apakah sepanjang hayat yang ada,aku isi dengan apa...
kerana aku juga akan mengiringi dia
tapi tidak tahu bila
segala yang berlaku di luar jangkaan ku
aku juga tidak pernah terfikir akan pergi sejauh ini
bertatih di jalan dakwah ini
hidup di jalan ini..
semoga dia ditempatkan di kalangan hamba2 Allah yang soleh.
Aku masih ingat detik2 terakhir bersama arwah abangku,satu2nya abang yang aku ada.
Agak terkilan kerana satu2nya adik beradik yang tak sempat tengok arwah abang buat kali terakhir.
Tapi aku perlu redha,ada hikmah di sebalik semua yang berlaku.
semoga aku dapat jumpa arwah abangku di sana.
ya Allah,rahmatilah kami dengan kasih sayangMu.

kalaulah yang pergi itu aku
sukar untuk aku bayangkan

"setiap yang bernyawa akan merasai mati......"(3:185)

hidayah bani
16.10.2010
mentari ufuk timur bersinar terang
10:15 am





Tuesday, 12 October 2010

my second family

Alhamdulillah,segala puji bagi Allah..untuk permulaan ni adalah sesuatu yang sukar untuk aku mengorak langkah,terkejutnya aku pada keadaan baru,begitulah terkejutnya aku bila aku fikir balik aku dah tersilap step lab semalam,cuai sikit sebab aku tinggalkan benda tu dalam seminit je and aku terus tak dapat product unk trans.:(
Semoga Allah permudahkan aku untuk tulis pro forma nanti.ameen.
Hari ini aku takde kelas,tapi still menjadi hectic day sebab banyak benda yang aku kena setelkan,betul kata kakak2 senior,berbeza sangat rasanya 1st yer and 2nd yer...
Hari ni aku and familiku akan ada usrah yang pertama,aku ditugaskan untuk mencari isu semasa dan sirah,btw aku memang suka sirah,rasa rindu pada buku Raheequl Makhtum,bukan apa,kat rumah dulu..tu la buku pebret aku and kadang2 aku akan bacakan story yang best pada mak aku.sooob....

aku ambil masa hampir 3 bulan untuk habiskan buku ni memandangkan aku jarang ada kat rumah dan membaca buku2 yang lain jugak..tapi yang paling best buku ni la,pastu sinergi.hehe..
waktu summer hari tu pun banyak yang aku dapat,cuma tggu untuk apply je.hu..harap2 aku akan apply semata2 kerana Allah.beberapa minggu yang berlalu ni banyak mengajar aku,apa yang berlaku semua aku tak pernah rasa lagi,peer pressure yang hebat,rumah yang memang macam apa je n suasana pembelajaran yang makin strict.Harap2 semua yang berlaku ni akan menjadikan aku lebih matang dan tak menoleh ke belakang lagi,aku pun tak nak jatuh pada masa lampau....semoga Allah memberi jalan keampunan dan memudahkan segalanya..benda yang berlaku jugak mengajar aku mengimani ayat yang aku baca hampir setiap hari,iaitu


Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): “Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami ! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir”.(al-Baqarah:286)
dan juga ayat ini...
dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya),Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya. Dan (Ingatlah), sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukuplah baginya (untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala perkara yang dikehendakiNya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu.(Al-Tallaq:2&3)


ayat ni pun buat aku berfikir,Allah tak beri kita jalan penyelesaian dengan mudahnya,kita perlulah memuhasabah diri kita semula dan fikir apa yang telah kita lakukan,adakah kita telah lakukan sebagaimana yang Allah inginkan untuk kita menempuh jalan keluar daripada masalah ni,sebenarnya apa yang aku lakukan ialah aku cuba lari dari masalah,tapi setelah dikaunseling oleh naqibahku,aku tahu jalan keluar dari masalah bukanlah denga lari sebab masalah tu akan kejar jugak aku,tapi aku kena hadapi dengan  apa yang Allah sudah sampaikan melalui kitab suci Quran,iaitu bertaqwalah kepadaNya...


sebaiknya manusia KAU ciptakan,
hinanya angkara diri sendiri
sedegup jantung terleka dibuai arus dunia
selangkah kau menghampiri,
kehancuran....
yang hanya ku pinta harapan keampunan
hati ini telah ku lukai...

pagi ni tersentuh baca blog mengenai kasih sayangNYA yang luas...

Sunday, 10 October 2010

year of changing

itulah kata-kata yang diutarakan oleh seorang penulis cerpen yang bertajuk 4kuntum bunga.Aku suka mendengar kata2nya,bagaikan menghibur hatiku kala aku mengalami kecelaruan yang telah lama aku simpan hingga aku tidak tertahan menanggungnya.Tindakan aku semalam mungkin tidak nampak di mana matangnya aku sampai tegar bertindak macam tu...sengaja ku tahan penulis tersebut dari beredar dari bilikku,aku ingin mendengar setiap bait kata2nya.Aku akui,apa yang aku rasa adalah salah,tapi pada aku..aku memerlukan masa untuk bekerjasama dengan seseorang.Aku tahu,tarbiyah bukan untuk menyeragamkan manusia,setiap manusia mempunyai karektor yang tersendiri.Allah yang mencorakkannya.Aku tahu semua tu,tapi aku masih belum dapat memahaminya dengan hati menyebabkan aku kecundang.
seribu kemaafan aku pinta pada dia,
Jalan menuju keredhaan Allah itu banyak durinya,banyak dugaannya..pengorbanan..mudah untuk aku tulis,tapi bukan mudah untuk aku lakukan.keadaan diri yang sejak dari kecil jarang menerima arahan menyebabkan aku bungkam apabila aku menerima arahan.. inilah perubahan yang aku akan hadapi,kerja secara amal jamaie,aku perlu meluruskan niat,mencari keredhaan dan perlu mujahadah dalam bekerjasama.tapi apa yang aku terima diasampaikan melalui . orang kedua,mengapa perlu disampaikan melalui orang lain?mengapa tidak sampaikan sendiri padaku?adakah aku ini terlalu kecil untuk terus bercakap dengan aku?
perubahan yang berlaku juga aku tahu melalui orang kedua.mengapa aku tidak diberitahu oleh orang yang sepatutnya?setiap orang karektornya berbeza,mungkin ada yang boleh menerima dari orang lain..tapi pada aku,benda yang besar seperti itu,aku mahu mendengarnya sendiri.....
semasa di Malaysia,seorang kakak yang sangat aku hormati bertanya padaku,sudikah aku kalau aku di hantar ke sana?lantas aku berfikir mengatakan ya..mungkin waktu itu aku bersama dengan semangat,tetapi bukan dengan kefahaman dan persiapan menghadapinya,tidak pernah aku terfikir dengan siapa aku akan berkerjasama?bagaimanakah karakternya..apakah niatku?
aku sangat tertekan bila mendengar perkataan2 itu,pada aku,kejayaan bukan terletak pada kehebatan aku mengumpulkan manusia yang kosong,tetapi bagaimana aku meniatkannya untuk keredhaan Allah.Andai aku terus pergi tanpa mendengar kata2 dari penulis,mungkin aku hanya pergi kerana tugas,mana keredhaan Allah akan ku dapat?tanpa niat yang sebenar2nya.
hari ini aku berfikir,
aku perlu muhasabah diri..mencari dimana titik hitam yang menyebabkan aku kecundang,memperbaikinya agar apa yan aku akan lakukan aku fahami.aku tidak mahu hanya mengejar mad'u..mendf,mengorbankan masaku,apa yang ada padaku,mengumpulkan orang,tetapi keredhaan Allah itu jauh sekali.
berikan aku masa memuhasabah diri..
maafkan aku kakak yang saya hormati.
saya hanya tidak mahu di dominasi.
tapi akan saya atasi perasaan ini,walaupun memakan diri.
maafkan saya kakak yang saya kasihi..
kerana disaat akhir baru saya memahami..
maafkan aku penulis,kerana mengambil masa kamu untuk bersama aku.
maafkan saya kakak yang saya sayangi,kerana kamu menggantikan saya di saat akhir.