Saturday, 24 August 2013

[Reviu] Unbroken

Salam wrm

Pada tahun ini, banyak buku yang saya baca berkisarkan kisah benar, sejarah dan juga fantasi. Dalam list ini juga, termasuklah sebuah buku yang bertajuk Unbroken.

Sebenarnya, saya tidak tahu langsung kewujudan buku ini. Hinggalah melihat post kawan di FB. Disebabkan waktu tersebut agak tegang dengan assignment, saya mengambil keputusan untuk membaca buku tersebut (versi kindle). Membaca buku sebelum due date ternyata memberi kepuasan kepada saya. 

Buku ini adalah biografi Louie Zamperini dan juga sahabatnya iaitu Allen Philips. Berlatarbelakangkan selepas WW1 dan ketika WWII, buku ini ternyata memberikan debaran yang tersendiri. Louie, daripada seorang kanak-kanak nakal--> Atlit Olimpik di Berlin (waktu Hitler memerintah, beliau dapat berjabat tangan dengan Hitler) ---> Tentera Udara US ---> Prisoner of War (POW), Tahanan Perang-->Kehidupan selepas perang.

Jika dilihat pada tajuk: 

 Unbroken: A world War II Story of Survival, Resilience and Redemption


Memang agak kena dengan jalan cerita. Direct. Kisahnya agak mendebarkan, bagaimana Aircraft yang dinaiki karam di lautan, bertahan di laut lebih daripada sebulan dan juga bertahan menjadi tahanan perang di penjara Askar Jepun. Semasa beliau menjadi tahanan perang, keluarga Louie di Amerika telah mendapat berita yang beliau telah mati . Apa yang menariknya, apabile tentera Jepun mengetahui Louie adalah bekas atlit Olimpik, pelbagai peristiwa yang berlaku. Antaranya, Louie disogok oleh seorang askar Jepun untuk dikalahkan supaya kekasih askar Jepun tersebut bangga dengan beliau (askar Jepun). Beliau juga digunakan sebagai bahan untuk menyebarkan propaganda Jepun.

Kisah tahanan perang juga sangat bermakna untuk diketahui, ini kerana rakyat Malaysia juga merupakan tahanan perang WWII. Cara seksaan hampir serupa. Namun, askar-askar Amerika akan mencatat apa yang mereka lalui dan akan menyembunyikan catatan tersebut. Jika mereka mati, mereka akan memberitahu dimana mereka menyembunyikan catatan tersebut kepada tahanan yang lain.

Kemudian, buku ini menceritakan kehidupan Louie dan Alan selepas perang. Trauma yang dialami. Ternyata, bukan mudah untuk melupakan apa yang berlaku sepanjang mereka menjadi tahanan perang.


Buku ini sesuai dibaca oleh mereka yang sukakan genre sejarah, biografi. Tetapi, ianya diceritakan dalam bentuk fiksi. Tidaklah dimuatkan dengan jalan cerita yang padat dengan fakta dan membosankan. Kurang repetition. Buku ini mendapat rating yang tinggi di US dan biasa-biasa sahaja di UK. Salah satu sebab, mungkin semangat patriotik US membuatkan buku ini mendapat sambutan yang hangat. 

Untuk mengetahui lebih lanjut, anda bolehlah melihat reviu-reviu orang lain di laman Goodreads.Cover  Unbroken versi US

Cover Unbroken versi UK

2204
24/8/2013
Sungkai, Perak
Malaysia~ Prepares for the unexpected

No comments: